Herman Bergman Konstgjuteri AB
– Kort historik

Herman Bergman
Herman Bergman
1869-1954

Herman Bergmans Konstgjuteri grundades för över 100 år sedan av Herman Bergman. Det är det största och äldsta konstgjuteriet i Skandinavien. Att det har överlevt så länge beror på dess två gjutmetoder som kompletterar varandra. Den första har anor från antiken och kallas med en internationell term cire-perdue (förlorat vax). Den är särskilt lämpad för mycket detaljerade skulpturer och konstföremål. Den andra är en produkt från industrialismen och kallas för sand- eller styckformning. Den har använts mycket framgångsrikt till stora statyer och monument.

Några verk som Herman Bergmans Konstgjuteri har gjutit under årens lopp är Milles Poseidon i Göteborg, Orpheus i Stockholm och Bror Hjorts Näckens polska i Uppsala. På senare tid har vi bland annat gjutit Lenny Clarhälls Ådalsmonumentet, de vackra antika Venedighästarna på Blasieholmstorg och Milles Gudfader på himmelsbågen i Nacka Strand.

Gjuteriet låg tidigare på Roslagsgatan på Norrmalm men flyttade i början av 50-talet in i de nuvarande lokalerna i Enskede.


”Länsstyrelsen finner att Herman Bergman Konstgjuteri AB har en mycket stor betydelse ur kultur- och konstvetenskaplig synpunkt. Gjuteriet har funnits i 105 år och är Sveriges äldsta konstgjuteri. Många av landets främsta skulptörer har fått sina verk framställda här bl.a. Carl Milles. Gjuteriets personal har en ovärderlig yrkeskunskap som måste föras vidare.”

Länsstyrelsen i Stockholms Län 2001-03-20


 När Konstgjuteriet jubilerade 20/10 1909

När Konstgjuteriet jubilerade 20/10 1909

När Konstgjuteriet jubilerade 20/10 1909

Med på bilden: Arkitekten och etsaren Herman Hägg (fr. London), Medaljgravören Erik Lindberg, Amiralen Bildhuggaren Otto Strandman, Bildhuggaren Carl Fagerberg, Professor Adolf Lindberg; Bildhuggaren Carl Eldh, Professor Axel Tallberg, Konstgjutare Herman Bergman.