“Bergmans Konstgjuteri”
Från minsta skiss till största monument

Vi gjuter konstverk och föremål i brons för konstnärer samt privata och offentliga beställare. Många av våra gjutningar har du säkert sett i parker, på torg och i våra offentliga institutioner.

Vi använder oss av ett flertal gjutmetoder; sand- och cireperdue (förlorad vax) med chamotte alternativt cheramic-shell samt en kombination av dessa. Gjutmetoden anpassas efter vilket föremål som ska gjutas.

Vi utför allt från formtagning, gjutning patinering ciselering till komplicerade installationer och underhåll.

Bermans breda kontaktnät med bland andra konstnärer, gallerister, arkitekter och anläggningsfirmor gör att vi kan åta oss totalentreprenad från modell till färdigt installerad skulptur.

hast

Du kan även beställa bronsskulpturer direkt av Bergmans. Ett exempel på detta är bronshästarna som vi gjutit och som finns på Blasieholmen.

Över 100 års samlad konstgjutarerfarenhet gör att våra kunder kan känna sig trygga med att de får ett professionellt utfört hantverk – Att gjuta på Bergmans har ett mervärde i sig.

Brons

Brons är en blandning av 85% koppar och 15% andra metaller, vanligtvis zink, tenn och ibland kisel, så kallad ”silikonbrons”. Brons har en smältpunkt på drygt 900 C. Gjuttemperaturen är olika för olika gjutmetoder, ca 1030-1180 C. Brons har använts för att gjuta konstföremål i 1000-tals år. Bronsets skönhet och hållbarhet är anledningen till att många av de stora mästarna som Michelangelo, Donatello och Rodin använde brons som slutmaterial för sina skulpturer.

Gjuta hos oss? Kontakta:

Herman Bergman Konstgjuteri AB
Sandborgsvägen 44 C
122 33 Enskede
Tel. 08-6591500
Fax. 08-6591501
E-mail: info@bergmanskonstgjuteri.se

Top